Završetak revitalizacije HE Kamburu u Keniji

15/01/2020

KONČAR KET je uspješno završio puštanje u rad te probni pogon od 30 dana za treću generatorsku jedinicu

KONČAR – Inženjering za energetiku i transport (KET) je u prosincu 2019. za kupca KenGen (Kenya Electricity Generating Company ltd.) uspješno završio puštanje u rad, te probni pogon od 30 dana za treću od tri generatorske jedinice na HE Kamburu, u sklopu projekta čiji je opseg bio revitalizacija (projektiranje, proizvodnja i isporuka opreme, nadzor radova te ispitivanje i puštanje u pogon ) generatora, 2 x 60 t kranske dizalice, remont privodnih zatvarača, zamjena 0,4 kV podrazvoda, 11 kV opreme u generatorskom zvjezdištu i na vanjskom rasklopnom postrojenju.

Ugovor se odnosi na drugu fazu projekta revitalizacije HE Kamburu (prva faza završena 2014. godine gdje je KET završio zamjenu sustava uzbude, zaštite te upravljanja motornim pogonima), a KET, kao voditelj konzorcija je bio zadužen za generatorsku i ostalu  električnu opremu, dok je turbinsku opremu, kao konzorcijski partner isporučio Litostroj Power.

Od ostalih Društava iz Grupe, na projektu su sudjelovali Generatori i motori, Mjerni transformatori, Distributivni i specijalni transformatori te Aparati i postrojanja (KAP)

Ukupna vrijednost ugovora (obje faze) iznosi preko 16 milijuna eura.

U KET-u smatraju da je ovaj projekt uz ostale nedavno završene projekte u Africi (HE Kidatu u Tanzaniji,HE Mulungushi i HE Lunsemfwa u Zambiji) te aktivne projekte rehabilitacije hidroelektrana u Gvineji i Tanzaniji, još jedan korak dalje prema intenzivnijoj prisutnosti KONČARA na tržištima Afrike na kojima povijesno ima brojne reference na opremanju EE postrojenja, posebice hidroelektrana.