Završena revitalizacija HE Gojak

08/01/2020

KONČAR KET završio je sve potrebne radove, montažu i ispitivanje opreme te puštanje u dvomjesečni probni rad HE Gojak

KONČAR – Inženjering za energetiku i transport (KET) uspješno je završio revitalizaciju Hidroelektrane (HE) Gojak ugovorenu u travnju 2016. godine s investitorom HEP – Proizvodnja, Sektor za hidroelektrane. Naime, prema planu KET je početkom studenoga 2019. godine završio sve potrebne radove, montažu i ispitivanje opreme te puštanje u dvomjesečni probni rad novog agregata C, godinu ranije agregata B, a 2017. godine agregata A. Tehnički pregled cjelokupnog postrojenja u trajanju od četiri dana uspješno je završen početkom prosinca 2019. godine, a uporabna dozvola izdana je 30. prosinca.

HE Gojak nalazi se u blizini Ogulina i u pogonu je od 1959. godine, a glavnu opremu isporučili su KONČAR, Litostroj i Metalna. Proteklih godina već je zamijenjena i obnovljena gotovo sva važnija oprema, postrojenja i građevine, a ugovorom KET-a obuhvaćena je i isporuka triju novih trofaznih sinkronih generatora, svaki nazivne snage 25 MVA (prijašnji 20 MVA), proizvedenih u KONČAR – Generatorima i motorima (GIM), ugradnja novog sustava upravljanja, nadogradnja sustava uzbude i turbinskog regulatora, isporuka sustava električnog kočenja, oprema sustava zvjezdišta generatora te prilagodba i nadogradnja dijela pomoćnih sustava elektrane, kao i projektiranje, demontaža, montaža i puštanje opreme u rad. Ova kapitalna investicija, koja se odvijala u tri etape, uključivala je i prilagodbu ostalih sustava elektrane.

Uz KET i GIM, na ovom projektu iz KONČARA sudjelovala su i društva Elektronika i informatika, Montažni inženjering te Institut za elektrotehniku.

Elektrana prosječno godišnje proizvede oko 203 GWh, a uspješnim završetkom zamjene svih triju generatora zaokružen je ciklus njezine revitalizacije te povećana njezina snaga i proizvodnja, pouzdanost i raspoloživost generatora i elektrane kao cjeline te stupanj zaštite okoliša, ali i smanjeni troškovi održavanja i gubici.