Završen ugovor za potrebe razmjene podataka s IGCC

11/02/2019

Mjesec dana prije roka završen razvoj i implementacija programskog rješenja za potrebe razmjene podataka s IGCC

Končar Inženjering za energetiku i transport (Končar KET) završio je razvoj i implementaciju programskog rješenja komunikacijskog konvertora za potrebe razmjene podataka s IGCC (eng. International Grid Control Cooperation) centrom. Ugovor s Hrvatskim operatorom prijenosnog sustava (HOPS) koji je uključivao razvoj, implementaciju, tvornička te produkcijska ispitivanja programske podrške potrebne za priključenje HOPS-a inicijativi IGCC uspješno je završen u prosincu 2018 godine, mjesec dana prije krajnjeg roka. Intenzivan rad na projektu u završnoj fazi uključivo je i produkcijska ispitivanja te završna podešavanja sustava koje su proveli stručni timovi HOPS-a i Končar KET-a u suradnji s timovima iz TransnetBW, Njemačka. Internacionalni projekt IGCC, Europska platforma za proces razmjene odstupanja kao udruženje europskih operatora prijenosnih sustava pokrenut je s ciljem izbjegavanja protudjelovanja aktivacije rezerve za ponovnu uspostavu frekvencije sustava s automatskom aktivacijom.

Novo razvijeni komunikacijski konvertor za IEC 60870-5-104 i IEC 60870-5-101 master i slave protokole omogućava slanje i primanje potrebnih podataka od SCADA/EMS/AGC sustava u HOPS Nacionalnom Dispečerskom Centru u Zagreb-u prema IGCC centru nadziranom od strane njemačkog operatora prijenosnog sustava TransnetBW, u Wendlingen-u.

Od 01. veljače 2019. godine HOPS je formalnu postao dio IGCC sustava nakon kojeg je sustav postao aktivan. Trenutno u IGCC inicijativi sudjeluje trinaest operatora sustava iz deset zemalja.