Započela revitalizacija HE Senj

10/05/2021

Zajednica ponuditelja KONČAR – Inženjering za energetiku i transport d.d. i KONČAR – Generatori i motori d.d. početkom svibnja potpisala je s HEP – Proizvodnja d.o.o. Ugovor o zamjeni primarne opreme u Glavnoj hidroelektrani Senj.

Zajednica ponuditelja KONČAR – Inženjering za energetiku i transport d.d. (dalje u tekstu: KONČAR- KET ) i KONČAR – Generatori i motori d.d. (dalje u tekstu: KONČAR – GIM) početkom svibnja potpisala je s HEP – Proizvodnja d.o.o. Ugovor o zamjeni primarne opreme u Glavnoj hidroelektrani Senj.  Ugovor o zamjeni primarne opreme u HE Senj obuhvaća sva tri agregata (A, B i C) i uključuje zamjenu generatora, uzbude i regulacije napona, zamjenu turbina, turbinske regulacije i predturbinskih  zatvarača, zamjenu opreme generatorskog napona te povezivanje agregata, novougrađenih sustava i  opreme u funkcionalnu cjelinu. Ovim se projektom, u postojeće gabarite HE Senj ugrađuje nova tehnološki naprednija oprema te oprema većih snaga. Riječ je o jednoj od najvećih investicija u hidroelektrane u Hrvatskoj od njene samostalnosti.

Osim KONČAR-KET-a i Končar-GIM-a na projektu će biti uključena i sljedeća društva Končara kroz isporuku opreme i izvođenje dijela radova: Končar – Metalne konstrukcije d.d., Končar – Elektronika i informatika d.d., Končar – Montažni inženjering d.d., Končar – Mjerni transformatori d.d., Končar – Aparati i postrojenja d.d.