Započela realizacija ugovora za izvođenje dijela radova na elektrifikaciji pruge Vinkovci – Vukovar

16/11/2020

KONČAR – Inženjering za energetiku i transport (KET) započeo je aktivnosti na ugovoru za izvođenje dijela radova na projektu elektrifikacije pruge Vinkovci – Vukovar

KONČAR – Inženjering za energetiku i transport (KET) započeo je realizaciju ugovora za Naručitelja/glavnog izvođača španjolsku tvrtku COMSA S.A.U. , a za Investitora HŽ Infrastrukturu

Opseg radova KET-a na ovom projektu je:

–             izgradnja postrojenja za sekcioniranje (PS2+1BV) Vinkovci,

–             izgradnja postrojenja za kompenzaciju jalove energije u elektrovučnoj podstanici (EVP) Jankovci,

–             mjesno i daljinsko upravljanje rastavljačima kontaktne mreže i stupne trafostanice za napajanje grijanja skretnica u kolodvorima Vukovar i Vukovar Borovo Naselje te otpremništvu Đergaj.

U PS2+1BV Vinkovci bit će isporučena  cjelokupna primarna oprema 25 kV postrojenja, sustav / oprema upravljanja, zaštite, mjerenja i signalizacije, razvod izmjeničnog i istosmjernog napona i izvedeni elektromontažni radovi. Za postrojenje za kompenzaciju jalove energije u EVP Jankovci bit će nabavljena cjelokupna 25 kV oprema, ormari statičkih pretvarača i sustav/oprema upravljanja, zaštite, mjerenja i signalizacije i izvedeni elektromontažni radovi. U kolodvorima Vukovar i Vukovar Borovo Naselje te otpremništvu Đergaj rastavljači kontaktne mreže bit će uvedeni u sustav mjesnog upravljanja i daljinskog upravljanja iz nadležnog centra daljinskog upravljanja (CDU) Vinkovci. U istim kolodvorima bit će izgrađene stupne trafostanice preko kojih će se sustav grijanja skretnica napajati iz kontaktne mreže.

Cilj nadogradnje i elektrifikacije pruge Vinkovci – Vukovar duljine 18,71 kilometar jest povećanje opsega željezničkoga teretnog prijevoza i prekrcaja robe u luci Vukovar te bolja povezanost željezničkoga putničkog prijevoza Vukovarsko-srijemske županije s glavnim prometnim koridorima. Modernizacijom će se pruga Vinkovci – Vukovar unaprijediti za voznu brzinu vlakova do 120 km/h, čime će se vrijeme putovanja skratiti za 50 posto. Projekt sufinancira Europska unija putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. iz Kohezijskog fonda.

U realizaciji ugovora kao dobavljači opreme i pružatelji usluga sudjeluju sljedeća Končareva društva: Aparati i postrojenja, Distributivni i specijalni transformatori, Elektronika i informatika i Mjerni transformatori.