Ugovorena revitalizacije hidroelektrane u Bugarskoj

27/08/2019

Konzorcij Končar KET te češki ČKD Blansko holding ugovorio je s bugarskom nacionalnom elektroprivredom NEK EAD projekt Revitalizacija HE Vacha-1, pripadajućeg HE 110 kV postrojenja i ostalih sustava integrirane regulacije pomoćnih sustava u HE

U Sofiji je 27. kolovoza 2019. godine konzorcij KONČAR – Inženjering za energetiku i transport (KET), češki ČKD Blansko Holding ugovorio s bugarskom elektroprivredom Natsionalnom elektricheskom kompaniom – NEK EAD projekt Revitalizacija HE  Vacha-1, pripadajućeg 110 kV postrojenja i ostalih pomoćnih sustava u HE. Ugovor su potpisali u ime konzorcija član Uprave KET-a Darijo Runjić i glavni izvršni direktor NEK EAD-a Ivan Yonchev. Projekt će ispred KET-a voditi Boris Mlinarić.

U sklopu revitalizacije postrojenja obveze KET kao voditelja konzorcija obuhvaćaju zamjenu dijela opreme u vanjskom 110 kV rasklopnom postrojenju, isporuku nove relejne zaštite 110 kV i 20 kV postrojenja, sustava upravljanja hidroelektranom, sustave uzbude i turbinske regulacije za agregate 3 i 4, sustav upravljanja predturbinskim zatvaračima na agregatima 3 i 4 te kompletnu zamjena agregata 2 s pripadajućim sustavima i novi sustav mjerenja električne energije, kao i montažu, ispitivanje i puštanje u pogon isporučene opreme.

KET će izraditi i cjelokupni izvedbeni elektrotehnički projekt, a u realizaciji ugovora kao dobavljači opreme sudjelovat će i društva KONČAR – Generatori i motori, KONČAR – Elektronika i informatika te KONČAR – Aparati i postrojenja.

HE Vacha -1 je zadnja elektrana koja se nalazi na kaskadi Dospat-Vacha. U hidroelektrani se nalaze četiri jedinice ukupne instalirane snage od 14 MW. Riječ je o Francis turbinama nazivne snage 3,5 MW svaka. Agregati 1 i 2 su pušteni u pogon 1933., a agregati 3 i 4 u razdoblju od 1952. do 1953. godine.

Završetak projekta predviđen je krajem 2020. godine.

NEK EAD je u stopostotnom vlasništvu Bulgarian Energy Holdinga (BEH EAD) koji je nastao 2008. godine nakon preimenovanja kompanije Bulgargs Holding EAD i u državnom je vlasništvu.

Inače, ovo nije prvi posao na hidroelektranama ugovoren s Bugarskom elektroprivredom. U tijeku je realizacija ugovora za revitalizaciju RHE Belmeken, HE Sestrimo i HE Momina kluisura.