Ugovorena isporuka opreme za Hidroelektranu Mokrice u Sloveniji

01/09/2020

S kupcem „Hidroelektrarne na spodnji Savi“ ugovorena je isporuka elektrostrojarske opreme za izgradnju nove hidroelektrane

Tijekom srpnja 2020. godine Konzorcij tvrtki „Litostroj Power, KONČAR – Inženjering za energetiku i transport (KET) i Riko“ ugovorio je s kupcem „Hidroelektrarne na spodnji Savi“ isporuku elektrostrojarske opreme za izgradnju nove Hidroelektrane Mokrice u Sloveniji. Ukupna vrijednost ugovorene opreme i radova veća je od 27 milijuna eura.

HE Mokrice bit će šesta i posljednja hidroelektrana u kaskadi u donjem toku Save s instaliranom snagom od 28 MW te planiranom prosječnom godišnjom proizvodnjom od 131 GWh.

Podsjetimo se, KONČAR je isporučio opremu i za uzvodnu elektranu HE Brežice, koja je puštena u rad 2017. godine, kao i za niz drugih elektrana na slovenskom dijelu rijeke Save.

Za HE Mokrice KONČAR će proizvesti i isporučiti tri horizontalna sinkrona cijevna generatora pojedinačne snage 13,8 MVA (za rad s dvojno reguliranom horizontalnom cijevnom Kaplan turbinom) s pripadajućim sustavima uzbude i sustavom monitoringa agregata.

Ugovor uključuje isporuku, montažu i puštanje u rad, a uz KET, sudjelovat će i KONČAREVA društva Generatori i motori, Elektronika i informatika te Institut za elektrotehniku.