Svečano otvoren prvi Centar proizvodnje izvan Hrvatske

01/12/2023

Novi centar za nadzor i upravljanje hidroelektranama (engl. Dam Monitoring and Dispatch Centre; DMDC) za albansku elektroprivrednu kompaniju KESH svečano je otvoren u studenom u Albaniji te je ujedno i prvi centar proizvodnje KONČAR – Inženjeringa izvan granica Republike Hrvatske.

S obzirom da je projekt financirala njemačka KfW banka, na svečanosti otvaranja prisustvovali su njemački ambasador u Albaniji Karl Bergner, predstavnici njemačkih ministarstava te predstavnici KfW banke.
Ovaj DMDC centar nadzirat će rad i upravljati proizvodnjom triju hidroelektrana u kaskadi na rijeci Drin – HE Fierza, HE Komani te HE Vau i Dejes kroz Končarev SCADA sustav PROZA NET – centralnu aplikaciju u novom centru. Glavna funkcija je prikupljanje podataka iz hidroelektrana i vanjskih sustava, njihova obrada i grafička vizualizacija za operatere koji pomoću sustava nadziru rad i upravljaju postrojenjima. Hidroelektrane imaju instaliranu snagu od 1350 MW i prosječno ostvaruju oko 90% ukupno proizvedene električne energije u Albaniji.
Projekt je uključivao isporuku sklopovske, programske i uredske opreme, parametriranje sustava u centru i hidroelektranama, testiranje, preuređenje dispečerskog centra te obuku korisnika. Glavni DMDC centar nalazi se u upravnoj zgradi KESH-a u Tirani, dok je njegova rezervna kopija smještena u hidroelektrani Vau i Dejes.
Podsjetimo, u zadnjih 15 godina KONČAR – Inženjering implementirao je tri centra proizvodnje u Republici Hrvatskoj: CP Sjever, CP Zapad i CP Jug. Za kraj važno je naglasiti da je KONČAR – Inženjering zadnjih godina ostavio duboki trag u albanskom elektroenergetskom sustavu kroz realizaciju rekonstrukcije i izgradnje VN transformatorskih stanica, a sada se iskazao i kao uspješan partner u implementaciji složenih sustava daljinskog vođenja kritične infrastrukture što otvara vrata nastavku uspješnih projekata u regiji.