STEM EDUKACIJA – „Programerko“ u KET-u

01/02/2018

Scratch radionice programiranja u Končar – KET-u

Protekla 2017. godina dodatno je pokazala sve veću potražnju za stručnjacima iz STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) područja i to je izazov za koji se očekuje da će u narednom razdoblju biti sve naglašeniji. S druge strane, u Hrvatskoj preko 50% srednjoškolaca ne želi upisati fakultete iz STEM područja jer su im „preteški“ ili smatraju da nemaju potrebna znanja (izvor: eSkills for Jobs). Stoga je izuzetno važno već od najmlađe dobi djecu upoznati sa STEM područjem kako bi stekli samopouzdanje i vještine, razvili interes za bavljenje navedenim područjem te razvili svijest o važnosti digitalnih vještina čak i neovisno o kasnijem izboru zanimanja.

Vodeći se tom idejom, Končar-KET je u suradnji s Udrugom Programerko organizirao od 02.-05.01. radionicu programiranja za djecu svojih zaposlenika u prostorijama KET-a. Radionice su organizirane za djecu u dobi od 7-12 godina, pri čemu su djeca podijeljena u dvije grupe, mlađu (7-9 godina) i stariju (9-12) i program je prilagođen njihovoj dobi.

Djeca su uz vodstvo stručnih predavača – volontera na zabavan i kreativan način imala priliku naučiti izrađivati interaktivne priče, animacije, igre ili glazbu u alatu Scratch, koji je nastao na poznatom američkom sveučilištu MIT. „Djeca su izuzetno pozitivno reagirala… te ovacije, taj hihot kada su prvi put pokrenuli programe… mislim da obrazujemo novu generaciju programera“ riječi su asistentice na radionici Eve Pokrivač iz Končar-KET-a. Ana Nikolić iz Udruge Programerko naglašava i transformacijsku moć programiranja – djeca razvijaju matematičko i logično zaključivanje, kreativnost i maštu, uče rješavati probleme, a kroz ovakve radionice uče i surađivati u timovima.

Ova prva radionica programiranja za djecu zaposlenika nastavlja se na prošlogodišnje aktivnosti „Welcome to KETLAND“, dana organiziranog za roditelje i djecu u kojem su djeca zaposlenika obišla radna mjesta svojih roditelja, upoznala se s KONČAR-om i u igraonicama učila osnove programiranja. Ponoseći se svojom tradicijom, Končar-KET istovremeno radi iskorak mijenjajući svoju korporativnu kulturu naglašavajući otvorenost, prihvaćanje promjena i prilagodljivost kao temeljne premise djelovanja.