Sincro.Grid

27/10/2020

Nastavak pogonskih SAT ispitivanja

Usprkos COVID19 epidemiji, Končar KET inženjeri zajedno sa inženjerima, dispečerima i operaterima HOPS-a prošli tjedan proveli su nastavak pogonskih SAT ispitivanja novog Q-U sustava za regulaciju napona i tokova jalove snage koji se implementira u HOPS-u u sklopu projekta Sincro.Grid kao dio Virtualnog Prekograničnog Upravljačkog centra ELES-a i HOPS-a.

Tijekom srijede i četvrtka (21. i 22.10.2020, po 4 sata svaki dan), Q-U sustav regulirao je cjelokupnu prijenosnu mrežu HOPS-a izdavanjem izračunatih upravljačkih naloga Volt-Var Control (VVC) funkcije prema dvadeset i dva 400/x i 220/x kV mrežna transformatora u automatskoj zatvorenoj petlji. Dodatno, izračunavanjem upravljačkih naloga prema generatorima u termoelektranama TE Sisak i TE Plomin u poluautomatskom modu rada gdje su se izračunati nalozi slali u elektrane telefonskim putem. Prijenosni elektroenergetski sustav Republike Hrvatske uredno je davao odziv na upravljačke naloge u vidu promjene tokova snaga u granama mreža te smanjivanjem odnosno povećanjem napona u ključnim čvorištima.

Zbog COVID19 situacije samo ispitivanje organizacijski je provedeno više lokacijskim pristupom sa distribuiranim osobljem, gdje su svi dispečeri i operateri bili fizički odvojeni od testne sobe. U samoj testnoj sobi je bio značajno reduciran broj ljudi dok je ostatak stručnog tima ispitivanja pratio i provodio od kuće uživo. Koordinacija ispitivanja provedena je telefonskim putem te online pomoću aplikacije MS Teams.