Revitalizacije triju hidroelektrana u Bugarskoj

18/05/2018

Ugovorena revitalizacija triju hidroelektrana u Bugarskoj.

U glavnom gradu Bugarske Sofiji, 18. svibnja 2018. godine konzorcij KONČAR – Inženjering za energetiku i transport (KET), češki ČKD Blansko Holding i slovenski Rudis ugovorili su revitalizacije triju hidroelektrana s bugarskom elektroprivredom Natsionalnom elektricheskom kompaniom – NEK EAD. Projekt koji će za KET voditi Tihomir Vunić, obuhvaća revitalizaciju RHE Belmeken, HE Sestrimo i HE Momina kluisura, ukupnog kapaciteta 1200 MW, a posao je vrijedan gotovo 20 milijuna eura. Ugovor su potpisali ispred KET-a i u ime konzorcija član Uprave Darijo Runjić te glavni izvršni direktor NEK EAD-a Petar Iliev.

KET će u sve tri elektrane, ukupno devet agregata, isporučiti i zamijeniti sustave uzbude koje će proizvesti KONČAR – Elektronika i informatika, sustave upravljanja i turbinske regulacije te obaviti nadzor nad montažom i puštanjem u pogon. Osim opreme, ugovorna obveza KET-a je i izrada glavnog projekta za dobivanje građevinske dozvole te izvedbeni projekt.

Zahtjev kupca je da se radovi izvode po etapama tako da se istovremeno u svakoj elektrani izvode radovi na samo jednom agregatu, dok su ostali u nesmetanom radu. Završetak projekta je za 28 mjeseci od potpisivanja ugovora, odnosno krajem 2020. godine.

Treba istaknuti da je ovo prvi posao na hidroelektranama ugovoren s Bugarskom elektroprivredom i važna je referenca za nove poslove.

Elektrane su kaskadno smještene na rijeci Kriva reka – pritoci rijeke Marice i koriste vodu iz akumulacije Belmeken koja je smještena na visini od 1920 m.n.v.

RHE Belmeken je reverzibilna elektrana koja ima pet agregata od kojih su tri reverzibilna (motor-pumpa), ukupne instalirane snage 375 MW u generatorskom režimu i 104 MW u motorskom (crpnom) režimu. Elektrana je u pogonu od 1973. godine. HE Sestrimo se sastoji od dva agregata ukupne instalirane snage 240 MW i puštena je u pogon 1974. godine. HE Momina kluisura opremljena je s dva agregata ukupne instalirane snage 124 MW, a u pogonu je od 1973. godine.