Revitalizacija kapitalne opreme HE Kamburu u Keniji

25/08/2018

Završeno puštanje u pogon te probni pogon prve generatorske jedinice

KONČAR – Inženjering za energetiku i transport (KET) je u kolovozu 2018. godine za kupca KenGen (Kenya Electricity Generating Company Ltd.) uspješno završio puštanje u pogon te probni pogon od 30 dana za prvu od tri generatorske jedinice na HE Kamburu. Riječ je o projektu čiji je opseg dizajn, izrada, isporuka, nadzor radova te ispitivanje i puštanje u pogon za rehabilitaciju generatora (prematanje rotorskih polova, novi statorski namoti i ostali pomoćni sustavi), rehabilitacija 2 x 60 t kranske dizalice, zamjena 0,4 kV podrazvoda, 11 kV oprema u generatorskom zvjezdištu i na vanjskom rasklopnom postrojenju.

Ugovor se odnosi na drugu fazu projekta revitalizacije HE Kamburu (prva faza bila je 2014. godine kad je KET završio rehabilitaciju sustava uzbude, zaštite te upravljanja motornim pogonima). KET, kao voditelj konzorcija, isporučuje električnu opremu, dok turbinsku opremu, kao konzorcijski partner, isporučuje Litostroj Power.

Uz KET, u poslu iz KONČARA na isporukama opreme sudjeluju Generatori i motori, Mjerni transformatori, Distributivni i specijalni transformatori te Aparati i postrojenja.

Ukupna vrijednost ugovora iznosi gotovo 14 milijuna eura.

U KET-u smatraju da je ovaj projekt, uz ostale nedavno završene projekte (HE Kidatu u Tanzaniji te HE Mulungushi i HE Lunsemfwa u Zambiji) korak dalje prema još intenzivnijoj prisutnosti u Africi gdje KONČAR ima brojne reference isporukama elektroenergetske opreme i radovima na izgradnji i revitalizaciji hidroelektrana.