Prvo kogeneracijsko postrojenje izvan granica Hrvatske za KONČAR – Inženjering

27/10/2023

Nakon realizacije niza projekata za jednog od najvećih europskih proizvođača kotlovskih postrojenja Andritz TEP, Slavonski Brod (bivši Đuro Đaković TEP) iz područja distribuirane proizvodnje, odnosno elektro-upravljanja kogeneracijskih postrojenja na drvnu biomasu u Hrvatskoj (na lokacijama u Slavonskom Brodu, Sisku, Osijeku, Glini, Đakovu, Slatini, Županji, Virovitici i Gospiću), KONČAR – Inženjering je ugovorio prvi posao u navedenom području za istog kupca, ali ovaj put za projekt izvan granica Hrvatske.

Vodeći proizvođač šećera u Mađarskoj, Hungrana, odlučio je proširiti svoje postojeće kapacitete proizvodnje pare iz obnovljivih izvora te je uložio u izgradnju kotla na biomasu. Novi kotao za drvnu sječku dodatno će povećati Hungranin kapacitet proizvodnje pare iz obnovljivih izvora. Raditi će na 12 bara (g) i 220 °C te će u sustav Hungrane dodati novih 32 tone pare na sat. Ovo ulaganje dio je trajne predanosti Hungrane održivosti i smanjenju njezina utjecaja na okoliš uz istodobno povećanje proizvodnih kapaciteta s obzirom da Hungrana već upravlja s nekoliko kotlova koji koriste različita goriva iz biomase.
Izgradnju i puštanje u pogon novog kotla na biomasu povjerio je Andritz TEP-u, a KONČAR – Inženjering je svoj opseg posla ugovorio po sistemu „ključ u ruke“ – izradu izvedbenog projekta, isporuku opreme, montažu i puštanje u pogon za kompletan sustav elektro-upravljanja kotlom, instrumentacije, mjerenja, elektro-priključak kotla na postojeći NN razvod postrojenja Hungrana, razvod opće i vlastite potrošnje kotla te dizel agregat.