Projekt frESCO

03/10/2020

Otvoren javni poziv za jednostambene ili višestambene obiteljske kuće na području Otoka Krka

Končar KET nastavlja s trendom brojnih pokrenutih istraživačkih projekata, ali ovog puta s većim naglaskom na povezivanje mjera energetske učinkovitosti i fleksibilnosti potrošnje. U svibnju 2020. godine započeo je projekt frESCO, koji se financira iz programa Obzor 2020., usmjerenog na inovacije pod ugovornim brojem  893857.

Riječ je o inovacijskom projektu kojemu je cilj razvoj novog poslovnog modela između ESCO tvrtki i agregatora. Takav model je paket integrirane energetske usluge koja potiče fleksibilnost potrošnje i mjera energetske učinkovitosti u svrhu optimizacije potrošnje iz distribuiranih izvora energije na lokalnoj razini i odziva potrošnje.

Krajnji korisnici ovog modela su potrošači u kategoriji kućanstva, a poslovni model koji se razvija kroz projekt frESCO nudi „Pay for Performance“ ugovore odnosno nadogradnju postojećih Ugovora o energetskom učinku (EPC) koji objedinjuju dvije različite usluge na tržištu (ponuđene od ESCO tvrtki i agregatora) u zajednički paket usluga.

U projektu uključene su ESCO tvrtke, agregatori, ICT i inženjerske tvrtke i krajnji korisnici. Projektni rezultati testirat će se i vrednovati kroz 4 pilota u Španjolskoj, Francuskoj, Hrvatskoj i Grčkoj s komplementarnim karakteristikama po pitanju vrste zgrada, klime, legislativnog okvira, krajnje energetske potrošnje, vrsti trošila i korisnika što osnažuje mogućnost repliciranja ovog rješenja.

Kao na već aktivnom projektu SYNERGY, komunalno poduzeće Ponikve eko otok Krk d.o.o., uz pomoć Smart island Krk d.o.o., ima ulogu provedbe pilot aktivnosti na projektu. Trenutno je otvoren javni poziv za jednostambene ili višestambene obiteljske kuće na području Otoka Krka, a sudjelovanjem u pilotu korisnici dobivaju besplatnu ugradnju pametnih brojila, senzora i drugih uređaja za pametno upravljanje potrošnjom. Sudjelovat će u provedbi testiranja, stjecanju i razmjeni novih iskustava, te mogućnosti stvaranja novih prilika za financijske uštede, a bit će im istovremeno omogućen uvid u potrošnju i upravljanje. Za dodatne informacije, posjetite službenu stranicu Ponikve eko otok Krk d.o.o.

Uvjeti za sudjelovanje su jednostavni – na poziv se mogu prijaviti svi koji već imaju instalirani sustav obnovljivih izvora energije (OIE), toplinske pumpe, sustav za praćenje potrošnje energenata i vode, ili su jednostavno voljni uključiti se u pametno gospodarenje energijom i zanimaju ih pametna rješenja.

Projekt frESCO financiran je sredstvima iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020. na temelju sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava br. 893857