Potpisan ugovor za potrebe razmjene podataka s IGCC

10/02/2018

Potpisan ugovor o razvoju i implementaciji programskog rješenja komunikacijskog konvertora za IEC 60870-5-104 i IEC 60870-5-101

Končar-Inženjering za energetiku i transport (KET) je s Hrvatskim operatorom prijenosnog sustava (HOPS) sredinom svibnja potpisao ugovor o razvoju i implementaciji programskog rješenja komunikacijskog konvertora za IEC 60870-5-104 i IEC 60870-5-101 master i slave protokole za potrebe razmjene podataka s IGCC (eng. International Grid Control Cooperation) centrom. Ugovorom je predviđen razvoj programske podrške, interna testiranja na testnim sustavima, instalacija na produkcijskom sustavu u nacionalnom dispečerskom centru HOPS–a, ostvarivanje komunikacijske veze s IGCC sustavom, testiranje razmjene podataka u stvarnom vremenu te puštanje sustava u pogon. Sustav će krenuti s uporabom već krajem ove godine dok interno testiranje treba završiti do kraja kolovoza. Tako kratki rokovi definirani su od strane IGCC inicijative.

IGCC inicijativa pokrenuta je od strane europskih operatora prijenosnih sustava, članova ENTSO-e organizacije, sa ciljem uspostave sustava razmjene podataka u stvarnom vremenu potrebnih za optimiziranje upravljanja sekundarnom regulacijom elektroenergetskog sustava te podizanje kvalitete frekvencije sustava.