Potpisan ugovor za najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj u izgradnji SE Donja Dubrava

21/01/2022

Končar – Inženjering za energetiku i transport i HEP Proizvodnja potpisali su ugovor za izgradnju SE Donja Dubrava, najveće fotonaponske elektrane u Hrvatskoj u izgradnji.
Nakon projekta SE Vis i potpisivanja ugovora za dvije fotonaponske elektrane ukupne snage 13,5MW za INA Grupu, ovim novim ugovorom KET nastavlja svoj uspjeh na području Obnovljivih izvora energije.

Na preko 17 ha zemljišta, iznad postojeće hidroelektrane Dubrava na području općine Sveta Marija u Međimurskoj županiji, izgradit će se solarna elektrana priključne snage 9,9 MW i instalirane snage 12,36 MW. Planiraju se ugraditi 23114 modula snage 535Wp hrvatskog proizvođača fotonaponskih modula Solvis koji će biti montirani na 889 čeličnih stolova. Koristit će se 44 string invertera koji će preko dvije transformatorske stanice 0,8/35 kV biti spojeni na distribucijsku mrežu. Veliki dio ugrađene opreme bit će hrvatskog porijekla pa će tako i nekoliko Končarevih društava projekt poduprijeti svojim proizvodima i rješenjima, a okosnica digitalizacije postrojenja bit će Končareva SW platforma PROZA.
Ovime je Končar učvrstio svoju poziciju vodeće regionalne tvrtke u domeni proizvodnje električne energije te svojim znanjem i rješenjima nastavlja davati snažan doprinos u dekarbonizaciji elektroenergetskog sektora.