Ljetna studentska praksa u KET-u

01/10/2020

Kraj ovogodišnjeg ciklusa ljetne prakse

Nastavljajući uspješnu suradnju s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i slijedom sporazuma o suradnji u području stručnih praksi KONČAR – Inženjering za energetiku i transport (KET) i ove je godine odabrao šest preddiplomaca i diplomaca s FER-a, a jedan preddiplomac bio je s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Četiri KET-ova inženjera mentorirala su pet mladića i dvije djevojke tijekom najmanje tri tjedna, a neki će se zadržati i duže, ovisno o njihovim preferencijama i poslovnim potrebama KET-a.

Kao i prethodnih godina, veliko je zanimanje studenata računarstva za rad u KET-u. Mentori Miro Antonijević i Zlatan Sičanica vrlo su angažirani u nastojanju da svojim studentima približe aktivnosti Sektora za aplikacije u realnom vremenu, posebno onih vezanih za razvoj aplikacija za automatizaciju raznih procesa. Robert Štrangar mentorirao je studenticu automatike u Odjelu SCADA na zadacima konfiguriranja SCADA sustava, uspostavljanju komunikacije s numeričkim uređajima te formiranju baze procesnih signala i izrade ekranskih prikaza s adresiranjem informacija. Ivica Maslović prenosio je iskustvo u Odjelu za upravljanje i zaštitu (konfiguriranje tipskih polja i komunikacijskih datoteka te pripreme podloga za ispitne protokole) studentu računarstva.

Na kraju ovogodišnjeg ciklusa ljetne prakse nadamo se da smo na svoje praktikante ostavili pozitivan dojam i da su stekli vrijedno praktično iskustvo te da im je praksa bila ugodno iskustvo kao što je bila nama. Sa željom da što bezbrižnije uplove u novu akademsku godinu i dobiju priliku pokazati naučeno, mi u KET-u nestrpljivo iščekujemo njihove povratne informacije, koje su nam uvijek dragocjena smjernica za buduća iskustva s novim mladim kolegama.