KET najbolji izvoznik u Alžir u 2018. godini

05/06/2019

U organizaciji Hrvatskih izvoznika i partnera, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, 5. lipnja 2019. godine održana je 14. konvencija hrvatskih izvoznika te, po dvanaesti put, dodjela nagrada 'Zlatni ključ' kao priznanje izvrsnosti najuspješnijim hrvatskim izvoznicima u 2018. godini.

Uz brojne gospodarstvenike-izvoznike i uzvanike, Konvenciji je prisustvovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković sa suradnicima.

Predsjednik udruge Hrvatski izvoznici i predsjednik Uprave KONČARA Darinko Bago, između ostalog, istaknuo je da su izvoznici najbolji dio hrvatskog gospodarstva, navodeći da tek 15 posto hrvatskih poduzeća izvozi, ali zapošljavaju 52 posto od svih radnika, u investicijama sudjeluju sa 64 posto, ostvaruju 67 posto ukupnih prihoda i 68 posto dobiti.

Među ovogodišnjim dobitnicima nagrade ‘Zlatni ključ’ je KONČAR – Inženjering za energetiku i transport kao najuspješniji izvoznik u Alžir (afričko tržište), dok je u nominaciji za najboljeg izvoznika u Argentinu bilo društvo KONČAR – Energetski transformatori. Solinski AD Plastik dobitnik je nagrade ‘Zlatni ključ’ kao najbolji veliki izvoznik u 2018., Tehnix kao srednje veliki izvoznik, a Tremak u kategoriji male i mikrotvrtke, dok je najinovativniji izvoznik Altpro.

Premijer Plenković čestitao je svim na¬građenima i nominiranima, ocijenivši da je to njihov velik uspjeh i dio doprinosa ukupnim izvoznim rezultatima Hrvatske u 2018. godini, naglasivši da aktivnosti izvoznika treba podupirati i poticati, što Vlada i čini brojnim mjerama. Udruga Hrvatski izvoznici ove godine obilježava 15 godina rada i djelovanja te je tom prilikom Premijer za promicanje izvoza u hrvatskom gospodarstvu i zbog osobnog angažmana Darinku Bagi, dodijelio poseban ‘Zlatni ključ’ za doprinos izvozu.

Tema središnje panel-rasprave bila je „Uloga izvoza u modernoj gospodarskoj politici“, a Konvencija je završila usvajanjem Deklaracije Hrvatskih izvoznika za 2019. godinu.