Izgradnja HE El Chaparral u Salvadoru

01/05/2020

Realizacija ugovora za projektiranje, proizvodnju, isporuku, nadzor nad montažom te ispitivanje i puštanje u pogon HE El Chaparral 2x36MVA (potpisan između KONČAR-Inženjering za energetiku i transport (KET) i ČKD Blanko (član Tyazmash Grupe-glavni ugovarač cijelog projekta)) u visokoj je fazi realizacije.

Realizacija ugovora za projektiranje, proizvodnju, isporuku, nadzor nad montažom te ispitivanje i puštanje u pogon HE El Chaparral 2x36MVA (potpisan između KONČAR-Inženjering za energetiku i transport (KET) i ČKD Blanko (član Tyazmash Grupe-glavni ugovarač cijelog projekta)) u visokoj je fazi realizacije. Investitor je lokalna elektroprivreda Comisión Ejecutiva Hidroeléctrica del Río Lempa (CEL).

Opseg isporuke KET-a uključuje kompletan elektro-paket za ovu hidroelektranu, što posljedično znači i da u projektu sudjeluju brojna Končar Društva: GIM, INEM, IET, KAP, KMK, DIST i MJT.

Do danas je na gradilište isporučena kompletna ”primarna oprema“ za ugradnju u strojarnicu elektrane, zatim oprema 115kV rasklopišta  te dio ”sekundarne opreme” što uključuje veći dio opreme za upravljanje agregatima. Preostalo je još za isporučiti opremu sustava mjerenja i zaštite te preostali dio sustava upravljanja, što je planirano za drugu polovicu 2020 godine.

Što se elektro-radova na gradilištu tiče, do 01.04.2020., završena je montaža blok transformatora, montaža čelične konstrukcije i aparata 115kV rasklopnog postrojenja uz HE El Chaparral, montaža 125V DC sustava uz rasklopno postrojenje, a montaža generatora je u završnoj fazi.

Brana hidroelektrane je izgrađena 75%