Integracija dispečerskih upravljačkih centara HEP - ODS-a

01/02/2019

Potpisan je ugovor za integraciju 17 dispečerskih upravljačkih centara u 4 nadređena distribucijska dispečerska centra HEP-ODS-a.

Krajem 2018. godine HEP-ODS i Končar-KET potpisali su ugovor o integraciji dispečerskih upravljačkih centara (DUC) u nadređene distribucijske dispečerske centre (DDC). Ukupno 17 DUC-eva će biti integrirano unutar 4 DDC-a u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, koji će time postati DDC Sjever, DDC Zapad, DDC Jug i DDC Istok. U 11 DUC-eva je Končarev PROZA NET postojeći SCADA sustav.

Vrijednost ugovora je oko 4 mil. kuna, a rok za realizaciju 30 mjeseci.

Predmetni ugovor odnosi se na prvu od četiri faze reorganizacije upravljačkih centara u HEP-ODS-u, koja obuhvaća samo migraciju mjerenja i signalizacije sa 110 i 35 kV dijelova postrojenja. Ovom reorganizacijom će se u HEP-ODS-u smanjiti broj SCADA sustava, optimizirati postojeće komunikacijske veze te ujednačiti nazivi i obrade podataka u pojedinim regijama. Osim toga, stvoriti će se tehnički preduvjeti za uvođenje naprednih funkcija nadzora i upravljanja distribucijskom mrežom. U finalnoj fazi reorganizacije će se odabrani podaci iz DDC-ova integrirati u budući Nacionalni distribucijski dispečerski centar.

Tijekom realizacije projekta bit će potrebno komunikacijski prebaciti sve odabrane signale iz pojedinih DUC-eva u DDC-e, a u DDC-ima će biti potrebno nacrtati nove SCADA slike za 286 stanica, iznova napisati proračune i izvještaje, reorganizirati komunikacijske linije te proširiti baze podataka.

Najveći izazov će biti 4 neovisne unifikacije nomenklatura i obrade podataka, jer kako centri nemaju identične SCADA-e, a i puštani su u pogon u različitim periodima, svaki centar ima svoja pravila i postavke.