Dobrodošli u KETland

27/09/2019

Tradicionalni treći dolazak djece mamama i tatama na posao u Končar KET

Sad već tradicionalni treći puta, početkom i ove jeseni otvorili smo vrata djeci zaposlenika Končar KET-a i uveli ih u KETland. 27.9.2019. od 12 do 15 sati djeca su mogla zaviriti mami ili tati u ured, pozdraviti se s njihovim kolegama ili upoznati nove. Roditelji su im pokazali jednopolne sheme i dispozicije na papirima većima od njih samih, stogove ponudbene dokumentacije više od njih, zanimljiva im je bila simulacija pružnih prijelaza, virnuli su na crtanje u Autocadu kao na i hololens naočale za gledanje proširene stvarnosti.

A nakon posjete ureda na jedanaestom katu i ove godine smo za njih priredili veseli prigodni program.

Da im ne bude dosadno donijeli smo im mozgalice, od najstarije i najpopularnije drvene zagonetke, koja potiče kognitivne sposobnosti djece, tangrama, preko hanojskih tornjeva (stvaranje zagonetke hanojskih tornjeva se pripisuje francuskom matematičaru Lucasu: U hramu Benares ispod kupole koja označava centar svijeta, tri dijamantne igle, svaka lakat visoka i široka kao tijelo pčele, stoje na postolju od bakra. Pri stvaranju svijeta Bog je stavio 64 diska od čistog zlata na jednu iglu, najveći disk na dno i ostale po veličini poredao na njega, sve do najmanjeg diska na vrhu. Svećenicima u hramu je dao zadatak da neprestano pomiču diskove, sve dok ih ne poslože na drugu iglu u originalnom poretku. Pravila za pomicanje diskova su jednostavna: pomiče se jedan po jedan disk i nikad se ne stavlja veći disk na manji. Po legendi kada svećenici završe prebacivanje diskova po zadanim uvjetima, hram, i sve na Zemlji će se pretvoriti u prašinu i s udarom groma svemir će prestati postojati. Srećom, za izvršenje ovog zadatka svećenicima bi trebalo 18 446 744 073 709 551 615 poteza, odnosno, ako bi izvodili po jedan potez svake sekunde trebalo bi im oko 127 puta dulje od trenutne starosti Sunca, pa možemo biti mirni) do XXL jenge.

Kako napraviti vlastiti strujni krug te može li plastelin provoditi struju djeca su u otkrila na radionici Tesla, kazališta La La Land.

Kad bi se klinci umorili od mozganja, našli su okrjepu u svježem voću i sokovima, a mogli su zaigrati i stolni nogomet ili fliper, dok su najmlađi uživali u bazenu s lopticama.

Vješte visažistkinje su oslikavale razdragana dječja lica, a roditelje, djecu i veselu atmosferu ovjekovječili smo u photo boothu.

Mozganju i druženju veselimo se i iduće godine!