CSC 19 Cyber Security Conference 2019

17/10/2019

Končar - Inženjering za energetiku i transport (Končar-KET) bio je pokrovitelj konferencije Kibernetička sigurnost 2019 (CSC 2019)

Končar – Inženjering za energetiku i transport (Končar-KET) bio je pokrovitelj konferencije Kibernetička sigurnost 2019 (CSC 2019) koja se po treći puta održavala u Osijeku. Program konferencije pokrivao je zanimljive i aktualne teme iz područja kibernetičke sigurnosti, uključujući regulatorni okvir kibernetičke sigurnosti, problematiku sigurnosti u industrijskim i tehnološkim sustavima kao i sigurnost informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Na konferenciji dr.sc. Stjepan Sučić predstavio je  PROZA NET platformu za upravljanje kritičnom infrastrukturom kao hrvatski cybersecurity proizvod ovjenčan prvim svjetskim certifikatom po standardu IEC 62443-2-4.  PROZA NET u potpunosti je prilagođena za upravljanje kritičnom infrastrukturom i predstavlja dugotrajno održivu integracijsku platformu za prikupljanje podataka iz različitih izvora. PROZA NET okosnica je pretvorbe digitalnih podataka u informaciju upotrebom analitičkih tehnika u domeni operativne tehnologije i rezultat je 40 godina razvoja softverskih rješenja u Končaru.

Ključni ekspert za kibernetičku sigurnost Končar KET-a, dipl. ing. Ivan Krajnović, predstavio je općenite izazove računalne sigurnosti u kontekstu sustava industrijske automatizacije i kritične infrastrukture. U takvim sustavima funkcionalnost je ispred sigurnosti, a ciklusi zamjene i nadogradnje opreme dugotrajni. Prikazani su tehnički i drugi izazovi kibernetičke sigurnosti u takvom kontekstu, predložene dobre prakse, ali i prezentirani značajniji nedavni događaji gdje je manjak kibernetičke sigurnosti uzrokovao stvarne i velike štete. Ovom prezentacijom Končar KET se još jednom snažno afirmirao kao hrvatska referentna točka za kibernetičku sigurnost kritične infrastrukture.

Program je bio namijenjen predstavnicima poduzeća, ljudima iz industrije, komunalnih tvrtki i članovima upravljačkih tijela koji donose ključne poslovne odluke u organizacijama iz prerađivačke industrije, trgovine, turizma, poljoprivrede, ali i u svim drugim sektorima – svima zainteresiranima za opstanak i rast na jedinstvenom digitalnom tržištu EU.

Cilj konferencije bio je povećati svijest o važnosti kibernetičke sigurnosti.