Code Club Končar KET

30/10/2019

Radionice programiranja za djecu Code Club Končar KET

Ideja za osnivanje Code Club-a Končar KET nastala je vodeći se dvjema temeljnim premisama društveno odgovornog poslovanja: odgovornost prema zajednici u kojoj se djeluje te odgovornost prema zaposlenicima. S obzirom da naš školski sustav još uvijek nije u dovoljnoj mjeri omogućio edukaciju i time razvoj informatičkih vještina djeci osnovnoškolske dobi, željeli smo kroz izvannastavne aktivnosti u Code Club-u Končar KET omogućiti stjecanje takvih znanja s krajnjim ciljem motiviranje djece na usvajanje znanja iz STEM područja. Iako prvotno zamišljene kao besplatne radionice programiranja za djecu zaposlenika Končar KET-a, projekt je proširen te su nam se pridružila djeca zaposlenika i iz drugih Končarevih društava, a suradnja je uspostavljena i s Osnovnom školom Tin Ujević u čijim prostorima se radionice održavaju.

Izuzetno pozitivne reakcije i interes djece razlog su da Code Club Končar KET i ove godine nastavlja s radom.

Ove godine Code Club Končar KET organizirao je dvije radionice:

Jednu radionicu za djecu koja će nam se ove godine priključiti po prvi puta na radionicama programiranja. Te radionice sadržavaju interaktivne programe u programskom jeziku Scratch. Scratch je programski jezik kojega je stvorio MIT Media Lab posebno za dob od 8 do 16 godina te se koristi u više od 150 zemalja i dostupan je na više od 70 jezika uključno s hrvatskim. Koncipiran je pomoću predefiniranih  blokova koda koji se poput lego kockica povlače i slažu zajedno. Takav jezik još zovemo i vizualni programski jezik, jer djeca prema bojama blokova mogu odrediti radi li se o naredbama koje se odnose na izgled, događaje ili nešto drugo. Kroz takav pojednostavljen način programiranja djeca uče koncepte varijabli, ponavljajućih naredbi i slično koji će im trebati kod programiranja u Pythonu koji slijedi.

Druga radionica je za djecu koja su prošle godine savladala osnove programiranja te su sad spremni za ozbiljnije zadatke koje rješavaju u programskom jeziku Python. Python je programski jezik opće namjene koji je vrlo čitljiv te kao takav čini dobar jezik za učenje programiranja. Nakon završenog Python modula djeca će rješavati prave inženjerske projekte gdje će programirajući mikroračunala micro:bit-ove, izrađivati potpuno samostalne objekte prema zahtjevima korisnika uz izradu pripadne dokumentacije.

Radionice se održavaju ponedjeljkom od 18:30 (Python) i 19:30 (Scratch).