Centar proizvodnje Zapad u probnom pogonu

13/09/2019

Centar proizvodnje Zapad HEP Proizvodnje pušten u probni pogon

Od lipnja 2019. godine je Centar proizvodnje Zapad (CPZ) HEP Proizvodnje u probnom pogonu. Centar se nalazi u sklopu HE Senj. U centru se obavlja nadzor, upravljanje, planiranje pogona i izvještavanje za proizvodne objekte i postrojenja u sklopu proizvodnog područja HE Zapad. Osim 8 hidroelektrana na 4 odvojena sliva, iz centra se nadzire rad crpnih HE, reverzibilnih HE i crpnih postrojenja. Za potrebe komunikacije centra s HE, nadograđeni su procesni sustavi na gotovo svim HE. Dodatno se u centru prikupljaju i obrađuju podaci s brojnih meteoroloških, hidroloških i piezometarskih postaja u području.

Središnja aplikacija u centru je Končarev SCADA sustav PROZA NET, a ostale instalirane Končareve aplikacije su aplikacije planiranja pogona (Prognoza dotoka, Vozni red i Simulacija tečenja), PROZA AGC aplikacija za automatiziranu regulaciju proizvodnje te sustav obračunskih mjerenja MARS.

CPZ je treći centar proizvodnje za hidroelektrane u Republici Hrvatskoj koji je implementirao Končar-KET. Centar proizvodnje Dalmacije je pušten u pogon 2013. godine, a Centar proizvodnje Sjever 2016. godine. Iz ova tri centra se nadzire, optimalno planira i upravlja proizvodnjom svih hidroelektrana HEP Proizvodnje.