Code Club Končar KET

21/03/2019

Code Club Končar KET od početka školske godine dvadesetak zainteresiranih budućih programera uvodi u svijet Scratch-a, HTML-a, CSS-a i Pythona

Code Club je svjetska mreža besplatnih klubova programiranja za djecu s idejom da svako dijete ima pravo naučiti programirati bez obzira na financijska sredstva. Code Club želi djeci pružiti vještine, samopouzdanje i mogućnost oblikovanja svijeta pa tako naglasak nije samo na programiranju, već na rješavanju problema, komunikaciji, suradnji, planiranju i dizajniranju. Djeca, uz pomoć edukatora, prolaze kroz kurikulum pripremljenih projekata iz programiranja i izrađuju animacije, igre i web stranice.  Cilj je kod djece probuditi strast prema tehnologiji i razvoju, sposobnost da sami smisle projekte na kojima će zajedno raditi primjenjujući znanja stečena u Code Clubu. Želimo da postanu stvaraoci, a ne samo konzumenti tehnologije.

Končar KET je u prostorima Končarevog nebodera od 2. – 5.1.2018. za djecu zaposlenika Končar KET-a ciljane dobne skupine od 7 – 13 godina održao radionice učenja programskog jezika „Scratch“. Djeca su bila oduševljena tehnologijama koje su savladali i vještinama koje su osvojili, a roditelje je zanimalo imaju li radionice nastavak. Kako se radi o djeci različite dobi kao i različitog informatičkog predznanja tako se program Code Cluba gdje djeca samostalno uz pomoć edukatora rade na različitim projektima, ovisno o svojim mogućnostima činio kao logičan nastavak uvođenja djece u svijet programiranja.

Kao profesorica matematike (edukatorske vještine) i dugogodišnji programer (programerske vještine) Končar KET-a, bila sam logični izbor za edukatora.

Nužno je bilo pronaći prostor s potrebnom infrastrukturom otvoren lokalnoj zajednici (u koji se može prijaviti svako dijete od 9-13 godina starosti). S obzirom da se radi o klubu otvorenom za lokalnu zajednicu, klub nije bilo moguće otvoriti u prostorijama Končarevog nebodera te smo se za suradnju obratili Osnovnoj školi Tin Ujević. Osnovna škola Tin Ujević imala je informatičku učionicu opremljenu s 25 računala. Da bi smo mogli osigurati rad, KET je školi donirao nešto dodatne opreme. Također smo od Ministarstva znanosti i obrazovanja ishodili suglasnost za održavanje Code Cluba Končar KET u prostorijama Osnovne škole Tin Ujević.

U dogovoru s ravnateljicom škole, Code Club Končar KET oglasili smo putem plakata postavljenog u prostor predvorja Osnovne škole Tin Ujević, a zaposlenike kako KET-a tako i drugih Končarevih društava smo obavijestili mailom.

Code Club kurikulum podijeljen je u module – Scratch, HTML & CSS i Python. Materijali su dostupni na stranicama Code Club World, a djelomično su prevedeni i na hrvatski jezik. Moduli su razdijeljeni kroz period od 12 termina gdje se djeca postepeno kroz sve teže zadatke uvode u svijet pojedinog modula.

Predavanja se održavaju u dva termina ponedjeljkom od 18:30 i ponedjeljkom od 19:30.  Na radionice se prijavilo dvadesetak djece, kako djece zaposlenika tako i druge djece željne znanja, koji dolaze na radionice iz cijelog Zagreba. Ponosni smo na činjenicu da čak 40% prijavljene djece čine djevojčice. Završili smo prvi modul – programiranje u scratchu gdje su djeca stekla potpunu samostalnost i nije bilo radionice gdje barem jedno dijete ne bi pokazalo program (najčešće igrice) koji je samostalno programirao između dvije radionice. Uživali smo u testiranju programa i naučili prihvaćati i kritike i pohvale te raditi na poboljšanjima. Trenutno radimo HTML i CSS, a uskoro prelazimo na programiranje u Python-u.

Tijekom modula iz HTML-a učili smo razne stilove uređivanja teksta i djeca su morala smisliti rečenicu koja sadrži barem 10 riječi. Predložila sam im da napišu nešto o danu kojeg su proveli i kaže jedan dječak: „Ponedjeljak mi je najgori dan i bio bi užasan da nema ovog programiranja navečer, ovo mi stvarno popravi cijeli dan!“. Najljepši dio educiranja je povratna informacija o tome da djeca s veseljem programiraju i savladavaju zadatke!

Kao poticaj za budući rad – osnovna škola Tin Ujević je jedina škola u Hrvatskoj koja ima i program za darovitu djecu te su nas pitali jel bi od iduće školske godine sudjelovali u STEM području programa s našim Code Clubom Končar KET. Pristali smo s ponosom i veseljem, a prilog o jedinom programu za darovitu djecu u Hrvatskoj snimila je i Hrvatska televizija.