Vjetroagregati

Vjetroagregati  proizvodnje KONČAR su potpuno automatizirani. Pokreću se kada brzina vjetra dosegne veličinu projektiranu za njihovo uključenje. Izlazna snaga vjetroagregata raste s brzinom vjetra. Kod određene brzine vjetra (različito od tipa vjetroagregata), vjetroagregati postižu svoju nazivnu snagu. Kod brzine vjetra za koju je obavezno isključenje vjetroagregata, lopatice se počinju zakretati oko vlastite osi do položaja u kojem pružaju najmanji otpor vjetru ("na nož") i vjetroagregat je u slobodnoj rotaciji (free wheeling). Gondola je opremljena sustavom za zakretanje gondole, koji je uvijek automatski okreće prema vjetru. Sve komponente u gondoli linijski su postavljene u odnosu na glavnu os vjetroagregata. Osim sustava za zakretanje gondole, vjetroagregat je opremljen sustavom uzbude generatora, sustavom upravljanja, sustavom podmazivanja, sustavom kočenja, sustavom zakretanja lopatica, sustavom vatrodojave, te sustavom hlađenja i grijanja gondole. Izvedbe direktnog pogona vjetroagregata (bez multiplikatora) donose nekoliko prednosti u odnosu na druga tehnička rješenja – osim što koriste 10-15% više energije vjetra koju pretvaraju u električnu energiju, smanjuju i mehaničke gubitke, smanjuje se buka, postiže veća pogonska sigurnost, te je svakako važno spomenuti prednost jednostavnijeg održavanja vjetroagregata.

Vjetroagregati su projektirani  u skladu s IEC standardima i projektirani za vijek trajanja od 20 godina. Svaki vjetroagregat prolazi stroge kontrole kvalitete u tvornici, kao i naknadna verifikacijska i funkcionalna ispitivanja na terenu. Kratki tehnički opis glavnih komponenata vjetroagregata:

ROTOR VJETROAGREGATA

Rotor je konzolne konstrukcije s tri lopatice montirane u smjeru vjetra. Izlazna snaga kontrolira se pitch regulacijom (zakretanjem lopatica oko vlastite osi). Brzina vrtnje rotora je promjenjiva i projektirana je da poveća aerodinamičku efikasnost do maksimuma.

Glavčina je odlivena iz nodularnog lijeva i preko ležajeva je pričvršćena na osovinski rukavac, a prirubnicom na rotor generatora. Glavčina je konstruirana da unutar strukture osigurava radni prostor dovoljan za dva servisera za potrebe održavanja korijena i okretnica lopatica.

Osovinski rukavac je lijevana konstrukcija izrađena od čeličnog lijeva te je preko prirubnice spojen na stator generatora. Na njemu su smještena dva  glavna ležaja.

LOPATICA

Lopatice vjetroagregata izrađene su od epoksidne smole ojačane staklenim vlaknima u dva dijela spojena lijepljenjem. Lopatice su montirane na okretnice koje se u principu mogu zakretati 360º ali potrebni kut zakretanja oko vlastite osi je od 0 do 90º   i služi za regulaciju snage i aerodinamičko kočenje. Svaka lopatica ima svoj vlastiti nezavisan mehanizam zakretanja koji može zakretati lopatice u svim radnim uvjetima. Pitch pogon omogućuje optimizaciju izlazne snage u radnom području. Kako bi se smanjilo opterećenja od vjetra, lopatice se mogu zakretati čak tijekom vremena kada vjetroagregat ne proizvodi električnu energiju. Lopatice su opremljene gromobranskom zaštitom, a na vrhu označene signalnom bojom.

OPLATA

Oplatu su projektirali KONČAR-ovi stručnjaci. Izrađena je od stakloplastike, a natpis proizvođača utisnut je vodoravno, po sredini oplate. Gornji dio oplate opremljen je s dva krovna prozora koji se mogu otvoriti i omogućuju normalni pristup svjetlosti i zraka unutar gondole. Mjerači brzine vjetra kao i avio svjetla pričvršćeni su s gornje strane oplate, pristupačni za dohvat i zamjenu iz gondole.

TORANJ

Vjetroagregat je montiran na konusni cijevni čelični toranj. Toranj se sastoji od tri ili više sekcija zavisno od visine tornja. U unutrašnjosti tornja smještene su ljestve, ali i električno dizalo za uspinjanje u gondolu agregata. Unutar tornja postavljene su platforme/podesti i električna rasvjeta. Toranj je opremljen signalnom rasvjetom.

 

PROZA NET SCADA

PROZA NET je višekorisnički sustav za nadzor i upravljanje radom elektroenergetskog sustava. Na spomenutoj osnovi razvijen je PROZA NET SCADA sustav prema potrebama i zahtjevima specifičnim za nadzor i upravljanje vjetroelektranom. Osim mogućnosti grupnog i pojedinačnog upravljanja vjetroagregatima PROZA NET ima i mogućnost analize rada procesa u stvarnom i studijskom vremenu. Sustav se odlikuje visokim performansama i modularnom arhitekturom, te podržava visoki stupanj integracije s vanjskim sustavima.

 

GENERATOR

Generator je sinkroni s varijabilnim brojem okretaja, hlađen strujom zraka koja struji kroz zračni raspor. Strujanje zraka omogućuje ventilator za hlađenje u stražnjem dijelu gondole. Ventilator uključuje sustav upravljanja ovisno o signalima koje prima s temperaturnog senzora koji mjeri temperaturu namota.

SUSTAV ZAKRETANJA GONDOLE

Sustav zakretanja gondole čine kuglični ležaj s vanjskim ozubljenjem i četiri ili više električna motor-reduktora.

FREKVENCIJSKI PRETVARAČ

Frekvencijski pretvarač je četverokvadratni i tekućinom hlađeni.


SUSTAV MONITORINGA

Sustav monitoringa je koncipiran tako da verificira ili ukaže na potrebne korekcije u konstrukciji vjetroagregata. Pomoću ugrađenih senzora za mjerenje naprezanja, vibracija i temperatura vjetroagregata, te komunikacijske opreme, prate se stanja pojedinih komponenata i bilježe u bazi podataka. Ovaj sustav ukazat će na moguće probleme vjetroagregata i prije njihovog nastanka i time svesti neplanirane popravke opreme na minimum, smanjiti troškove održavanja, povećati raspoloživost vjetroagregata, te općenito produžiti vijek trajanja opreme.

TIPOVI VJETROAGREGATA: